Kiugrás Alapítvány
Hátrányos helyzetű sportolókért

A Kiugrás által 2019-ben létrehozott Hátrányos helyzetű sportolókért Alapítvány kiemelt figyelmet, szeretne fordítani az eredményes, tehetséges, ám de hátrányos helyzetben lévő sportolók támogatására. 2019 január óta működik az alapítvány. Tapasztalataink, szerint számottevő azok a fiatalok száma, akik sportban sokkal sikeresebbek lehetnének, de sajnos nincs meg mögöttük az a megfelelő háttér legyen az egy megfelelő miliő vagy akár anyagi háttér.

A Kiugrás alapítvány olyan formát talált e probléma számára, amely átlátható, mindenki számára esélyt adva a sikeres pályázáshoz. a támogatásokat pályázati rendszerben működtetjük a sport és tehetséggondozás területén. Igyekszünk kialakítani egy olyan stabil pályázati rendszert, amire iskolák, egyesületek, de akár edzők, szülök is egyaránt pályázhatnak gyermekük sikeres sportkarrierje eléréséhez.

A megpályázott támogatási összegeket több célra is fel lehet használni. Ezek között például, útiköltség, eszközbeszerzés, sportesemények látogatása, versenyeken való részvétel költségeinek fedezésére. Fontos, hogy a pályázatokban fel legyen tűntetve a konkrét összeg és a cél, amire fordítani szeretné a pályázó.

A pályázási rendszer több fordulós. Első körben maradéktalanul meg kell felelni a pályázati kiírásnak, ezután pedig egy személyes találkozó keretein belül is meghallgatjuk a pályázót és véleményezzük.
A pályázat elnyeréséről a végső döntést a kuratórium tagjai fogják meghozni, akik jártasak a sport világában és racionális döntést tudnak hozni.

A pályázatok nincsenek határidőhöz kötve. Pályázni bármikor lehet, és az alapítvány igyekszik minél gyorsabban eljárni és döntést hozni. Egy fix keret van minden évben kiírva, amiből az alapítvány és ez által az egyesületek, iskolák, szülők pályázni tudnak.

Első körben egy éves szerződést kötünk a sportolóval/sportolókkal, de ennek hosszabbítására kölcsönös jó működés esetén van lehetőség.
A pályázat benyújtásánál első és nem elhanyagolható szempont, hogy szakszövetségnek kell igazolni a sportoló eredményességét, majd ezután nézzük a rászorultságot, ilyen például a hátrányos helyzetű régióból érkezés vagy a nagycsaládosság.

Kizárólag a pályázatokon keresztül lehet bekerülni és magának a sportolónak kell pályáznia. Természetesen ebben a korban még egy gyerek nem képes komplett pályázati anyagot írni ezért sok esetben a szülő vagy a gondviselő esetleg edző fogja ezt megtenni.

Egy év elteltével a támogatott sportolónak egy szakmai és pénzügyi beszámolót is kell készítenie az elért eredményeiről és szükséges igazolnia, hogy a kapott összeget a megfelelő módon használta fel.
Sokszor igen nehéz elérni azt a célközönséget, akiknek mi a pályázatokat szánjuk ezért több marketinget is alkalmazva igyekszünk a leghatékonyabb módon eljárni, legyen ez személyes megkeresés, hirdetések, különböző kiadványok, internetes felületeken való megjelenés. Szeretnénk minél hatékonyabb munkával, idővel az ország minden pontjára eljutni és segíteni.
Szeretnénk a pályázott fiataloknak minden olyan segítséget megadni, amivel minél gyorsabban tudnak fejlődni a saját sportjukban.
Mentorprogramra is lesz lehetőség, ami még könnyebbé teheti majd a hátrányos helyzetű fiatalok munkáját.
Nem kötelezzük az alapítvány reklámozását, viszont lehetőséget adunk erre, gondolunk itt egy logózott pólóra vagy egy futballcsapat mezén való megjelenésre, ami emeli az alapítvány nívóját. Ugyanis vannak olyan gyermekek és szülők is, akik szívesen megmutatják, hogy honnan kapják a segítséget.
Minden év végén szeretnénk tartani egy gála estet, amin díjaznánk a legkiemelkedőbb eredményt elérő sportolókat, jutalmaznánk az edzőket, kiemelt támogatóinkat és lehetőséget nyújtanánk, hogy a támogatott gyermekek és családjuk találkozhassanak a sorstársaikkal.